Marksist Teori’den

Merhaba.

Haziran ayaklanması, işçi sınıfı ve ezilenlerin Türkiye mücadele tarihine genel bir halk ayaklanması provası olarak geçti. Ayaklanma direnerek geri çekildi. Ayaklanmaya katılan ve katılmayan milyonların Haziran deneyimini her yönüyle tartışmakta, yaşadıkları, öznesi oldukları ya da seyrettikleri deneyimleri özümlemekte olduklarından kuşku duyulamaz. Milyonların özgürlük istemi karşılanmış değil. Şimdi işçiler ve emekçiler, ezilenler, özellikle de halk gençliği Haziran deneyimini sindirerek asıl oyuna hazırlanıyorlar. Hareketin yeni baskısının ne zaman ve hangi vesileyle tutuşacağı kestirilemez, ama uygun herhangi bir fırsata ezilenlerin özgürlük istemiyle yeniden harekete geçmeleri kaçınılmazdır. Asıl şenliği o zaman göreceğiz.

Şimdi, 2013 Haziran ayaklanmasının 1. yıldönümünün arifesindeyiz. 1 Mayıs’ın kızıl köprüsünden yürünerek varılacak yine Haziran’a. Tıpkı bir önceki yıl olduğu gibi. Haliyle, toplumsal ve siyasal planda milyonların yüreğinde ve aklında ayaklanma zamanları/günleri yeniden canlanacak, kanlarıyla ve canlarıyla yarattıkları ve yaşattıkları direniş gelenekleri, devrimci-insani değerlerin manevi gücü de “ayaklanacak”tır yeniden. Özcesi, “Gezi ruhu”, tarihsel varoluşunun 1. yıl dönümünde en görkemli hazırlığıyla ve cisimleşmesiyle dikilecektir faşist zulüm düzeninin karşısına.

Marksist Teori de kendi konumundan ve bu hazırlığın bir öznesi olma görüş açısından bu sayısı öncelikle Haziran Ayaklanması’nı konu ediniyor. Ayaklanma deneyimini değişik açılardan inceleniyor, tartışılıyor, sonuçlar çıkartılıyor. Dolayısıyla, okurlarına elden geldiğince bütünlüklü bir Haziran ayaklanması “belleği” sunmaya çalışıyor.

“Haziran Ayaklanmasında ‘Mavililer’” başlıklı yazı, ayaklanma barikatlarında en önde konumlanan partinin haziran deneyimini özetlediği kadar devrimci eleştirel analizini de yapıyor.

“Taksim Gezi Başkaldırısı ve Kürt Hareketi” başlıklı yazısıyla Haydar Özkan, yurtsever hareketin halk ayaklanması karşısındaki duruşunu tartışıyor, siyasal ve sınıfsal bir devrimci eleştirisini yapıyor.

Z. Deniz Güneş, “Haziran Ayaklanmasından Yansıyanlar” başlıklı çalışmasında, ayaklanmayı beli başlı yönleriyle Marksist Teori için inceledi.

ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Arzu Demir’le Haziran ayaklanması üzerine söyleşisinde devrimin güncelliğini vurguluyor.

Arif Çelebi, “Halk Gençliği” başlıklı çalışmasında, halk gençliğinin sosyolojik-sınıfsal yapısındaki dönüşümü analiz ediyor.

Kadınlar, Haziran ayaklanamasının belirleyici renklerinden biriydi. Bu nedenledir ki, AKP-Erdoğan diktatörlüğünün intikamcı terörünün başlıca hedeflerinden biri oldu kadınlar. Hatice Duman, “Dışarıda Çok İşimiz Var” başlıklı çalışmasında kadınlara yönelen AKP terörünü inceledi.

“Kitle Mücadelesi ve Örgütlenmesi Üzerine Notlar” yazısında Deniz Bakır, kitle mücadelesi ve örgütlenme sorunları bağlamında Haziran ayaklanmasının deneyimlerini, devrimci hareketin eleştirisiyle birleştirerek tartışıyor.

Haziran ayaklanması gündemini, Atılım Gazetesi’nin, “Sosyalizme Dokunmak Ya da ‘Yarını Bugünden Kuracaksın’”, “Ayaklanma ve Komün: Bir Demokrasi Okulu”, “Rejim Krizinden Devrimci Krize Doğru” başlıklı başyazılarıyla tamamladık.

Ayrıca Tunus’taki devrim sürecini ele alan bir dosya da hazırladık bu sayımızda.

11. Dünya Sosyal Forumu (DSF) 26-30 Mart 2013 tarihleri arasında Tunus kentinde El Manar Üniversitesi’nde yapıldı. “Tunus-Devrimi Ruhunu Ararken” başlıklı yazısıyla Ekin Yılmaz, Tunus izlenimlerini bizimle paylaşıyor. DSF’yi izleyen arkadaşlarımız, UGTT Uluslararası İlişkiler Danışmanı ve Eğitim Uzmanı Bettoumi Nouri, Tunus İşçi Partisi (POT) Milli Liderlik üyesi Salah Lajimi, Tunus Yurtsever Sosyalist Devrimci Partisi ile Tunus’ta durum ve devrimin geleceğini tartıştılar. Röportajları Derya Okatan’ın çevirisinden okuyacaksınız. “Suikastların Sorumlusu Ennahda” röportajı Ekin Yılmaz tarafından yapıldı.

 

 

Marksist Teori

Yaygın Süreli Yayın
Varyos Yay. San ve Tic. Ltd. Şti. İmtiyaz Sahibi: Şengül Güneş Bali
Sorumlu Yazıişleri Müdürü: Şengül Güneş Bali

Bize Ulaşın

Çakırağa Mah. Çakırağa Cami Sokak Birlik Apt.
No: 8/10 Aksaray/İstanbul (0212) 529 15 94
E-posta: info@marksistteori.org Twitter: @mt_dergi